Het begint allemaal met een idee. Dat idee kan ontstaan door eigen behoefte, door een inzicht in wat er in de samenleving nodig is of een nieuwe manier om een proces van een organisatie op te zetten of te verbeteren. Het idee begint met een gedachte en groeit tot een concept in het hoofd van de bedenker. Maar hoe kom je nu op een goede manier verder met het idee?
In dit artikel leggen we stapsgewijs uit wat volgens ons de beste manier is om een idee te laten uitgroeien tot een app.
HET BEGINT MET EEN IDEE
Het is belangrijk om goed over het idee na te denken om er een goed beeld van te krijgen. Daarbij is het verstandig om het idee op papier te zetten en te bedenken welke problemen van welke doelgroep je met het idee gaat oplossen. Het is tevens goed om nog je nog niet teveel te storen aan wat er al bestaat en gewoon te focussen op je eigen idee.
WAT VINDT MEN ER VAN?
Als het idee helder is, is het goed om te kijken of er behoefte aan is. Praat er eens met bekenden over en wat mensen die bij de doelgroep horen. Vaak werkt het goed om op straat wat mensen aan te spreken en heel kort uit te leggen wat voor app idee je hebt. Zo krijg je in korte tijd hele waardevolle feedback. Op basis van de reactie kan je vervolgens je idee wat bijsturen om te zorgen dat het nog beter aansluit.
MARKT ONDERZOEK
Naast het toetsen met potentiële gebruikers is het ook goed om te kijken of het idee wellicht al bestaat. Vaak zal je zien dat er al bestaande apps zijn die lijken op wat je wil gaan doen. Als iets nog niet bestaat is daar vaak een reden voor. Dus het is goed als je inspiratie kan halen uit anderen en kan kijken hoe je eigen idee nog beter kan worden. Er bestaan al veel apps die op elkaar lijken en in dezelfde vijver vissen die allemaal succesvol zijn.
PROTOTYPE MAKEN
Het is nu duidelijk dat er behoefte is aan de app, zowel voor gebruikers als vanuit de markt. Dus nu kan de eerste uitwerking gaan starten. Wij stellen altijd voor om te beginnen met een prototype. Dat is een uitwerking van de belangrijkste schermen van de app om de flow van de functionaliteit van de app duidelijk weer te kunnen geven. Een prototype is nog geen werkende app maar kan je wel op een telefoon laten zien. Het geeft dus een goed beeld van hoe het zou kunnen gaan worden.
FEEDBACK OP PROTOTYPE
Door het maken van een prototype wordt het idee echt concreet. Het is goed om nu weer een rondje te maken langs potentiële gebruikers. Je zal merken dat er nu meer concrete feedback terug komt omdat mensen wat kunnen zien. Op basis van de feedback wordt duidelijk wat er nog aangepast moet worden en welke onderdelen van de app verder nog nodig zijn. Zo ontstaat er een lijst van welke functionaliteit de app zou moeten gaan bevatten om de problemen van de gebruikers op te lossen.
EERSTE VERSIE
Er kan nu begonnen worden met de daadwerkelijke ontwikkeling van de app. En dat wordt meestal gedaan in verschillende versies van de app waarvan de eerste alle vereiste functionaliteit bevat om een compleet genoeg product te kunnen lanceren. We noemen dit doorgaans vaak een MVP wat staat voor Minimal Viable Product. Nu wordt er een complete werkende app gebouwd. Vaak werken we gedurende periodes van twee of drie weken aan de app waarbij we elke periode afsluiten met een demo van wat gerealiseerd is. En dan bepalen we tevens wat we in de volgende periode gaan doen. Zo kan er gedurende de ontwikkeling goed bijgestuurd worden om te zorgen dat de app zo goed mogelijk wordt.
LANCEREN
Wanneer de app afgerond is en goed getest kan deze in de Apple en Google app stores gezet worden. Daarmee wordt de app gelanceerd zodat mensen hem kunnen downloaden. Natuurlijk is het goed om in deze fase ook te zorgen dat er informatie over de app te vinden is op een website en op social media. De marketing van een app is een verhaal apart waar we binnenkort een ander artikel over gaan publiceren. Het is belangrijk om vroeg in het proces al over de marketing na te denken.
DOORONTWIKKELEN
Wanneer de app gelanceerd is begint de fase van het doorontwikkelen van de app. Het is handig om eerst een periode te nemen om feedback van gebruikers te vergaren en te zorgen dat alle eventuele vragen van gebruikers snel en goed beantwoord worden. Je zult zien dat er een lijst gaat ontstaan van aanvullende functionaliteit die in een volgende versie van de app ontwikkeld kan worden. Afhankelijk van het succes kan het zomaar zijn dat er gedurende maanden of langer regelmatig nieuwe versies van de app uit worden gebracht.
HOE NU VERDER?
Natuurlijk komt er nog veel meer kijken bij het opzetten van een nieuwe app. Als we dat allemaal in dit artikel hadden opgenomen werd het een heel boekwerk. Wij kunnen je stap voor stap meenemen om te kijken hoe je idee uitgewerkt kan worden naar een app. Het is namelijk altijd een traject op maat afhankelijk van het idee, het beschikbare budget en de beschikbare tijd.
Als je een idee hebt voor een nieuwe app horen we natuurlijk graag van je.