Je hebt er vast wel eens over gehoord, Super Apps. Maar wat is dat eigenlijk, een Super App? In dit artikel leggen we het uit.

Een Super App is één app waarin meerdere diensten beschikbaar zijn,  één interface en met één gebruiker. Dit zijn diensten die je nu al (bijna) dagelijks gebruikt, echter nog met behulp van verschillende apps.  Bijvoorbeeld diensten als WhatsApp, Facebook, Medisch Advies, Thuisbezorgd, Marktplaatsen, Uber, Tiqets, Bankieren. 

Het regelen van een date, het bestellen van een bioscoopkaartje, het regelen van een taxi naar de bioscoop en het reserveren van een tafeltje voor af regel je met één app. En je betaalt alles ook nog eens in één keer af. En ow ja, de app heeft ook een suggestie gedaan naar welk film je moet gaan.

WeChat

Het fenomeen Super Apps is iets wat we in Aziatische landen al zien. Een bekend voorbeeld van een is WeChat. WeChat biedt meerdere diensten aan, zoals payment, hotels boeken, chatten, mensen ontmoeten, boodschappen bestellen enzovoort. In 2016 had WeChat zo’n 768 miljoen gebruikers (bron: wikipedia)

Ontwikkelaars hebben zelfs de mogelijkheid om apps voor WeChat te ontwikkelen, zogenaamde mini-programs. Een ander voorbeeld van Go-Jek, begonnen als een “ride-share” app, maar biedt nu bijvoorbeeld ook financiële diensten aan.

De opkomst van Super Apps zal ongetwijfeld invloed hebben op de manier waarop bijvoorbeeld banken hun diensten verlenen. En het lijkt een kwestie van tijd wanneer Facebook, WhatsApp, Instagram in één app worden ontsloten, inclusief eigen betaalplatform.

Privacy & veiligheid

Net als bij “normale” app, kan privacy kan een issue zijn. Daar waar jouw data nu nog “verspreidt” is over meerdere apps, is dat bij super apps niet het geval. Een voordeel is natuurlijk dat ze helemaal specifiek op jouw wensen & behoeften diensten kunnen aanbieden. Echter, in het geval van bijvoorbeeld een datalek, ligt jouw hele “blauwdruk” op straat.

 

Heeft u vragen aan de hand van dit artikel? Neem contact met ons op en we denken graag met u mee.