We maken allemaal steeds meer gebruik van onze mobiele telefoon. Sterker nog,  onze mobieltjes zijn intens verweven met het dagelijks leven. Recente onderzoeken laten zien dat maar liefst 93% van de Nederlanders een mobiele telefoon bezit. 95% van de Facebook gebruikers gebruikt Facebook op een mobiele device. Dat je als organisatie prominent aanwezig moet zijn op mobiel staat buiten kijf. Maar welke keuzes maak je daarin? Is een mobiele website afdoende of is het beter om een mobiele app te ontwikkelen? In dit artikel helpen we je om een goede keuze te maken.

We maken in dit artikel onderscheid tussen een mobiele website en een mobiele app. Een mobiele website is een website die geoptimaliseerd is voor gebruik in de browser van je mobiele telefoon. Een mobiele app wordt gedownload en geïnstalleerd op je mobiele telefoon. Voor het gebruik van een mobiele applicatie heb je dus geen browser nodig. Apps voor iPhone staan in de Apple App Store en apps voor Android staan in de Google Play store.

BEREIK

Mobiele site
Een mobiele website is voor elke gebruiker direct te bezoeken. Door middel van zoekmachine optimalisatie kunnen gebruikers de website gemakkelijk vinden. Mobiele sites worden namelijk geïndexeerd in Google of Bing. Daarnaast kunnen pagina’s (linken) eenvoudig gedeeld worden met anderen. Het is dus gemakkelijk om mensen te bereiken met een mobiele applicatie.

Mobiele App 
Mobiele applicaties worden niet door zoekmachines geïndexeerd. Tevens moeten gebruikers daadwerkelijk een app downloaden en installeren voor deze gebruikt kan worden. Een mobiele app heeft dus meer drempels voor gebruikers er mee aan de slag kunnen. Een mobiele app wordt direct op het scherm van de gebruiker getoond en heeft geen browser er omheen. De informatie is daardoor beter zichtbaar.

GEBRUIKERSVRIENDELIJKHEID

Mobiele website
Een mobiel scherm heeft maar een beperkte omvang. Het is lastig om in een mobiele website alle content en functionaliteit goed weer te geven in pagina’s zodat een gebruiker zijn weg goed kan vinden. Een mobiele website wordt bekeken in een browser die de HTML pagina’s en media bestanden (afbeeldingen, video’s, etc.) weergeeft. Bij elke klik van een gebruiker wordt een nieuwe pagina in zijn geheel opgehaald. Ten opzichte van een mobiele app is de laadtijd vaak langer.

Mobiele app
Mobiele applicaties zijn doorgaans sneller dan mobiele websites en hebben veel meer mogelijkheden voor het weergeven van informatie en navigeren tussen de verschillende schermen. Alhoewel de schermgrootte voor beide oplossingen gelijk is, heeft een app meer (navigatie) mogelijkheden om content goed en overzichtelijk weer te geven.

PERSONALISATIE

Mobiele website
De mogelijkheden voor personalisatie van een mobiele website zijn hetzelfde als die van een normale website. Een gebruiker zal echter een minder persoonlijke omgeving hebben dan bij een mobiele applicatie.

Mobiele app
Mobiele applicaties zijn een ideale oplossing voor diensten waar veelvuldig gebruik van wordt gemaakt. Op basis van het profiel van gebruikers en gedrag kan een mobiele applicatie een persoonlijke omgeving worden. Tevens is het met het versturen van push berichten een ideaal kanaal om gebruikers gemakkelijk weer te activeren. Gebruikers spenderen doorgaans meer tijd in mobiele applicaties ten opzichte van mobiele websites. Gebruikers zijn dus langer met jouw product / merk bezig.

DEVICE COMPATIBILITEIT

Mobiele site
Een mobiele website kan door elke gebruiker op elke telefoon met een browser bezocht worden. Het is wel zo dat iedere browser op een telefoon zich anders gedraagt dus moet je per browser en platform optimaliseren. Hierbij doen zich vergelijkbare problemen voor als op de desktop: er zijn vele browsers die allemaal net wat anders werken.

Mobiele App
Van mobiele applicaties moeten verschillende versies ontwikkeld worden voor verschillende telefoon types (Apple of Android). De diversiteit is veel lager dan bij een mobiele website. Bovendien heeft de telefoon meer mogelijkheden voor het goed schalen van applicaties.

TOEGANG TOT HARDWARE TELEFOON

Mobiele website
Een mobiele website kan beperkt gebruik maken van de mogelijkheden van een mobiele telefoon zoals de camera, locatie (GPS), microfoon, bewegingssensoren, etc. De mogelijkheden breiden zich wel wat uit, maar deze zijn nog niet echt gebruikersvriendelijk. Een mobiele website is veel beperkter in de mogelijke functionaliteit.

Mobiele app
Een mobiele applicatie kan alle techniek van de telefoon gebruiken (camera, locatie, microfoon, opslag, etc.). Hierdoor kan rijke gebruikerservaring ontwikkeld worden. Door het opslaan van informatie op de telefoon kan een app ook offline goed werken.

OFFLINE TOEGANG

Mobiele site
Voor een mobiele website is een internet verbinding noodzakelijk, want de opslagmogelijkheden zijn beperkt. Bij geen of een slechte verbinding met het internet is de mobiele website niet beschikbaar voor gebruikers.

Mobiele app
Een mobiele applicatie kan informatie van tevoren ophalen zodat gebruiker er bij geen of slechte internet toegang nog steeds goed mee kan werken.

KOSTEN

Mobiele website
De kosten voor het ontwikkelen van een relatief eenvoudige mobiele website zijn doorgaans lager dan het ontwikkelen van een mobiele applicatie. Dit geldt zowel voor de realisatie als het beheer en onderhoud. Wanneer er meer complexe functionaliteit nodig is zullen de kosten niet veel verschillen met het ontwikkelen van een mobiele applicatie.

Mobiele app
De kosten voor het ontwikkelen van mobiele applicaties zijn doorgaans hoger. Dit komt met name omdat er heel platform specifiek ontwikkeld moet worden en omdat de architectuur achter een app wezenlijk anders is dat een mobiele website.

BEHEER & ONDERHOUD

Mobiele site
Veranderingen die zijn meteen zichtbaar voor de gebruikers en je bent niet afhankelijk van distributiekanalen van derden. Daarnaast hoeft je code maar op één plek te wijzigen.

Mobiele app
Het beheren en onderhouden van mobiele applicaties is omslachtiger dan bij een mobiele website. Nieuwe versies moeten tevens goedgekeurd worden door de app stores voor gebruikers deze kunnen downloaden. Hierdoor kost het beheer en onderhoud zowel meer doorlooptijd als meer kosten.

OVERZICHT

Aspect

Mobiele website Mobiele applicatie
Bereik ++ +/-
Gebruikersvriendelijkheid +/- ++
Personalisatie ++
Device compatibiliteit + +/-
Gebruik hardware telefoon +
Offline werking +
Kosten + +/-
Beheer & onderhoud +

KEUZE

In dit artikel hebben we aan de hand van een aantal aspecten een vergelijking gemaakt tussen een mobiele website en mobiele applicatie. Hiermee geven we handvaten voor het maken van een goede keuze. Ben je als organisatie bijvoorbeeld sterk gericht op direct bereik en ligt je focus op content tonen aan een breed publiek, dan ligt een mobiele website voor de hand. Wil je je gebruikers een persoonlijke gebruikerservaring en uitgebreid pallet aan functionaliteit bieden, dan is een mobiele applicatie een betere keuze.

In de praktijk kan zo’n keuze wat weerbarstiger zijn. Iedere organisatie zal zaken als bedrijfsstrategie, marketing doelen, doelgroep, merkbeleving, concurrentie positie, maar ook financiële positie mee laten wegen bij het maken van een keuze. In praktijk zie je ook organisaties die beide opties hanteren. Hierbij heeft de mobiele website bijvoorbeeld basis functionaliteit en de mobiele app meer uitgebreide functionaliteit.

Heeft u vragen aan de hand van dit artikel? Neem contact met ons op en we denken graag met u mee.