API (Application Programming Interface)

Het ontwikkelen van een app bestaat doorgaans uit het ontwikkelen van een backend database, api, beheeromgeving en uiteraard de app zelf. API staat voor Application Programming Interface. Klinkt ingewikkeld en dat kan het ook zijn, maar wat een API in feite doet is het uitwisselen van data tussen een app en de backend database.

Voorbeeld: wanneer je in een app je gebruikersnaam en wachtwoord intypt om in te loggen, worden deze via een api versleuteld naar de backend gestuurd.  Dit noemen wij een call. Wanneer de gebruikernaam / wachtwoord combinatie juist is, dan wordt er vanuit de backend een bevestiging gegeven en ben je ingelogd (wij noemen dit een response). Zelfde geldt voor een onjuist combinatie, maar in dat geval ben je niet ingelogd.

Een app kan zomaar uit tientallen van dit soort API calls bestaan. Daarnaast kan een app ook nog gebruik maken van zogenoemde 3rd party API’s. Voorbeeld: in veel apps zie je dat je kunt inloggen met behulp van je Facebook, Google of Apple account. Om dit te kunnen doen wordt er gebruikt gemaakt van API’s deze partijen hebben ontwikkeld. Een ander voorbeeld zijn weer api’s. Weer platformen zoals KNMI bieden een API aan zodat je weer-data in je app kunt tonen.

Kunnen wij jou helpen met het ontwikkelen van een API?

Neem contact met ons op via chat of via het formulier. 


    WE WERKEN VOOR