Samenwerken met onze Portugese collega’s is voor ons ondertussen de gewoonste zaak van de wereld. En eigenlijk gaat die samenwerking heel goed. Hieronder lees je hoe we dat doen.

Hoe communiceren jullie met elkaar?

Klinkt wat saai misschien, dat goede samenwerken, maar met alle moderne communicatietechnieken van tegenwoordig staat niets ons in de weg om de communicatie goed te laten verlopen. Zo staan we met tools als Zoom en Slack de hele dag door in contact met elkaar. En met slechts één uur tijdsverschil zijn we altijd goed bereikbaar voor elkaar. In Nederland is het een uurtje later. Met Atlassian Jira als Agile tool zorgen we ervoor dat onze projecten zo gestructureerd mogelijk verlopen.

Wat voor taal wordt er eigenlijk gesproken?

We spreken Engels met elkaar. Developers zijn gewend om in het Engels te programmeren, dus de stap naar Engels spreken is zo gemaakt. Wel krijgen onze Portugese collega’s een cursus Engels aangeboden, zodra ze bij ons komen werken. Natuurlijk gaat het Engels spreken soms gepaard met wat ‘Louis van Gaaltjes’, maar daar kunnen we alleen maar om lachen. Een nachtje minder goed slapen resulteert vaak ook in de meest fantastische versprekingen of het niet op woorden kunnen komen.

Zijn er ook cultuurverschillen?

Jazeker, die zijn er. In Portugal hebben ze bijvoorbeeld de gewoonte om tv’s op te hangen in restaurants. Vaak staat er voetbal op, met het geluid hard. Dat is even wennen wanneer je voor het eerst in een Portugees restaurant komt. Ook hebben de Portugezen veel nationale feestdagen. Bij ons staan de Portugese feestdagen als PT-holiday in de agenda en dat zijn er minstens twee keer zoveel als wij in Nederland hebben.

Nederlanders zijn vaak wat directer in de communicatie dan de Portugezen. Hun temperament compenseert dat dikwijls. Of zou dat komen omdat ze veel met ons om gaan? Portugezen zijn op hun beurt weer wat meer hiërarchisch ingesteld dan wij dat zijn. Nog even terug naar het eten. In Portugal nuttigen ze vier maaltijden per dag, waarvan de lunch en het diner altijd warm eten zijn. Dat is best even wennen, maar ook dat went snel.

Gaan jullie wel eens naar Portugal?

Dat doen we heel graag. Een paar keer per jaar gaan wij richting Castelo Branco. Vanaf het vliegveld van Lissabon is het zo’n twee uurtjes rijden. Wanneer we daar zijn maken we lange dagen waarin we naast werken ook samen lunchen, dineren en leuke dingen doen als bowlen, gamen of samen naar het strand gaan. De laatste dag lunchen we met een fles Vino Verde en gaat er steevast een zak pastéis de nata mee het vliegtuig in.

Portugese collega’s, zo gek is dat nog niet!

Auteur: Klaas Damsma, Consultant Digital Development bij Logirix